Wykłady do pobrania

Plan wykładu

JAKOŚĆ

  1. Filozofia jakości.
  2. Systemy zarządzania jakością i ich składniki:
  3. Normalizacja w działalności projakościowej.
  4. Środowisko i BHP w TQM.
  5. Narzędzia i metody kontroli jakości.

 

ANALITYKA

  1. Kryteria doboru metody analitycznej.
  2. Analityka procesowa.
  3. Analiza śladów.
  4. Analiza ciała stałego.

 

ANALITYKA I JAKOŚĆ

  1. Rola analityki w systemach projakościowych.
  2. Zapewnienie jakości w analityce.

 

LITERATURA

  1. Encyclopedia of Analytical Science.
  2. J. Łunarski, „Systemy jakości, normalizacji i certyfikacji wyrobów” OWPRz Rzeszów 2001.
  3. J.J.Dahlgaard, K.Kristensen, G.K.Kanji, „Podstawy zarządzania jakością” PWN Warszawa 2002.
  4. A. Hulanicki, Współczesna chemia analityczna – wybrane zagadnienia, PWN Warszawa 2001.
  5. S.Wawak, „Zarządzanie jakością – teoria i praktyka” Helion, Gliwice 2002.
  6. Kabata-Pendias, B. Szetke, Problemy jakości analizy śladowej w badaniach środowiska przyrodniczego, Wyd. Edukacyjne, Warszawa 1998.
  7. H. Gunzler, Accreditation and Quality Assurance in Analytical Chemistry, Springer, Heidelberg 1996.