Program ramowy przedmiotu
- Wprowadzenie do sensorów chemicznych, parametry, systematyka.
- Typy sensorów.
- Sensory gazowe.
- Biosensory – definicje podstawowe i klasyfikacja, podstawowe wiadomości z enzymologii.
- Typy biosensorów (wykorzystujące izolowane enzymy, tkanki roślinne i zwierzęce, żywe organizmy oraz inne niż katalityczne właściwości materiałów biologicznych).
- Zastosowania biosensorów.
- Sensory elektrochemiczne (potencjometryczne, ISFET-y, amperometryczne).
- Metody eksperymentalne w badaniu i wykorzystaniu sensorów.
- Wykorzystanie sensorów i biosensorów w chemii, medycynie, ochronie środowiska i kontroli jakości.
O przedmiocie
Charakterystyka przedmiotu:
Przedmiot obejmuje zagadnienia związane z budową i wykorzystaniem sensorów chemicznych i biosensorów.
Wymagania wstępne:
Zaliczone przedmioty: Chemia nieorganiczna i organiczna, Chemia fizyczna, Pomiary instrumentalne
Kierownik i realizatorzy:
Prof. Andrzej Lewenstam, Prof. Władysław W. Kubiak, dr hab. Jan Migdalski
Forma zaliczenia zajęć:
Egzamin (całość przedmiotu), kolokwia (seminarium).
Literatura
Literatura podstawowa:
Z.Brzózka, W.Wróblewski, „Sensory chemiczne”, Wyd.Politechniki Warzawskiej, Warszawa 1998.
Literatura uzupełniająca:
J.Wang, „Analytical Electrochemistry”, VCH Publischer, New York 1994