Program ramowy przedmiotu

  1. Wprowadzenie do sensorów chemicznych, parametry, systematyka.
  2. Typy sensorów.
  3. Sensory gazowe.
  4. Biosensory – definicje podstawowe i klasyfikacja, podstawowe wiadomości z enzymologii.
  5. Typy biosensorów (wykorzystujące izolowane enzymy, tkanki roślinne i zwierzęce, żywe organizmy oraz inne niż katalityczne właściwości materiałów biologicznych).
  6. Zastosowania biosensorów.
  7. Sensory elektrochemiczne (potencjometryczne, ISFET-y, amperometryczne).
  8. Metody eksperymentalne w badaniu i wykorzystaniu sensorów.
  9. Wykorzystanie sensorów i biosensorów w chemii, medycynie, ochronie środowiska i kontroli jakości.

O przedmiocie

Charakterystyka przedmiotu:

Przedmiot obejmuje zagadnienia związane z budową i wykorzystaniem sensorów chemicznych i biosensorów.

 

Wymagania wstępne:

Zaliczone przedmioty: Chemia nieorganiczna i organiczna, Chemia fizyczna, Pomiary instrumentalne

 

Kierownik i realizatorzy:

Prof. Andrzej Lewenstam, Prof. Władysław W. Kubiak, dr hab. Jan Migdalski

 

Forma zaliczenia zajęć:

Egzamin (całość przedmiotu), kolokwia (seminarium).

Literatura

Literatura podstawowa:

Z.Brzózka, W.Wróblewski, „Sensory chemiczne”, Wyd.Politechniki Warzawskiej, Warszawa 1998.

 

Literatura uzupełniająca:

J.Wang, „Analytical Electrochemistry”, VCH Publischer, New York 1994