ERGONOMIA - MAPA SERWISU INTERNETOWEGO
Okładka książki
Wstęp
Definicje, cele i zakres ergonomii
Podstawowy układ ergonomiczny
Charakterystyka procesu pracy
Zasady stosowania przerw
Zasady prawidłowej organizacji pracy
Etapy procesu pracy
Obciążenie człowieka pracą
Określenie wydatku energetycznego
Ocena obciążenia statycznego
Ocena monotypowości ruchów roboczych
Obciążenie psychiczne pracownika
Efekt fizjologiczny obciążenia człowieka pracą
Parametry charakteryzujące sylwetkę człowieka
Antropometria
Pozycja ciała człowieka przy pracy
Antrropometryczne zasady kształtowania obszarów pracy
Twór techniki jako element układu ergonomicznego
Parametry przestrzenne stanowiska pracy i jego elementów składoweych
Granice przestrzeni roboczej
Struktura przestrzenna stanowiska pracy
Granice przestrzeni manipulacyjnej
Kształt i wymiary siedzisk
Strefy wygody i identyfikacji wzrokowej
Rozmieszczenie elementów informacyjnych i sterujących
Pierwszy człon układu ergonomicznego - człowiek
System alimentacyjny człowieka
Układ trawienny
Układ wydalniczy
Układ krwionośny
Układ limfatyczny
Układ oddechowy
Układ mięśniowy
System informacyjny człowieka
System immunologiczny człowieka
System hormonalny człowieka
System nerwowy człowieka
.....
.....
Ośrodkowy system nerwowy
Obwodowy system nerwowy
Autonomiczny system nerwowy
System regulacji człowieka
System sterowania człowieka
System sensoryczny człowieka
Proces widzenia
Proces słyszenia
Zmysł orientacji
System somatyczny i wiscerosensoryczny
Zmysł smaku
Zmysł powonienia
Czynniki materialne środowiska pracy
Mikroklimat
Drgania mechaniczne
Hałas
Zanieczyszczenia pyłowe i gazowe
Promieniowanie elektromagnetyczne (e-m)
Promieniowanie wielkiej częstotliwości (w-cz)
Promieniowanie podczerwone
Promieniowanie widzialne i spójne. Oświetlenie
Promieniowanie nadfioletowe
Promieniowanie jonizujące
Elektryczność statyczna
Spis treści
Spis tablic
Spis rysunków
Literatura